JAUNĀKĀS ZIŅAS no EDO Consult

03.decembris, 2014

Sāksies pieteikšanās apakšaktivitātē “Atbalsts ieguldījumiem pārstrādē”

Projektu iesniegšanas kārta tiks atvērta no 2014. gada 8. decembra līdz 2015. gada 15. janvārim.


Apakšpasākuma “Atbalsts ieguldījumiem pārstrādē” mērķis ir paaugstināt lauksaimniecības produktu pārstrādes efektivitāti un palielināt produktu pievienoto vērtību, veicinot konkurētspējīgas kooperācijas attīstību un ilgtspējīgas lauksaimnieciskās ražošanas attīstību un inovāciju ieviešanu uzņēmumos.


Atbalsta pretendents:

  • juridiska persona (tai skaitā kooperatīvā sabiedrība), kas lauksaimniecības produktu pārstrādes uzņēmumā nodarbojas ar lauksaimniecības produktu pārstrādi (turpmāk - pārstrādes uzņēmums)
  • juridiska persona, kas plāno uzsākt lauksaimniecības produktu pārstrādi, ja ir pierādīta projekta dzīvotspēja (atbilstoši noteikumu Nr. 600 15., 16. un 17. punktā minētajām prasībām) un pamatizejvielu nodrošinājums (turpmāk - jauns pārstrādes uzņēmums)
  • juridiska persona, kas nodarbojas ar lauksaimniecības produktu pārstrādi mājas apstākļos (turpmāk - ražotājs mājas apstākļos).

Ja projekts tiek īstenots republikas nozīmes pilsētās, pretendents pirms projekta iesniegšanas ir noslēdzis sadarbības līgumu par vietējās izcelsmes pamatizejvielas iepirkšanu vai iepriekšējā pārskata gadā pirms projekta iesnieguma iesniegšanas ir iepircis vietējo pamatizejvielu, kas no kopējās pretendenta iepirktās pamatizejvielas apjoma ir vismaz:

  • 30 procenti (gaļa) gaļas pārstrādes sektorā (2015. gadā iesniegtajiem projektiem - 40 procenti);
  • 20 procenti (augļi, dārzeņi un kartupeļi) augļu un dārzeņu pārstrādes sektorā (2015. gadā iesniegtajiem projektiem - 30 procenti);
  • 50 procenti (milti) maizes, miltu konditorejas, sausiņu un cepumu ražotājiem;
  • 70 procenti pārējos sektoros.

Pieejamais publiskais finansējums – EUR 16,197,836 (sešpadsmit miljoni viens simts deviņdesmit septiņi tūkstoši astoņi simti trīsdesmit seši eiro).


 Atbalstu nepiešķir:

  • pārstrādes uzņēmumiem, kuru apgrozījums kopā ar saistītajiem uzņēmumiem pārsniedz EUR 200,000,000 vai kuros strādā vairāk nekā 750 darbinieku;
  • alkoholisko dzērienu ražošanai, izņemot tādu dabiski raudzētu dzērienu ražošanai, kuros alkohola saturs nepārsniedz sešus procentus, ja projektu īsteno teritorijā ārpus republikas nozīmes pilsētām.

 Apakšpasākuma ietvaros atbalstāmās aktivitātes:

  • jaunu ražošanas pamatlīdzekļu (arī datoru programmatūras) iegāde;
  • lauksaimniecības produktu pārstrādei paredzētu jaunu būvju būvniecības un esošo būvju pārbūve, tai skaitā apsardzes un caurlaides telpu ierīkošana, apsardzes signalizācijas, videonovērošanas sistēmu ierīkošanu, teritorijas labiekārtošana (teritorijas asfaltēšana vai cita klājuma ieklāšana, žoga izbūve, zāliena un ārējā apgaismojuma ierīkošana).

Atbalsta intensitāte:

Iekārtu iegādei un būvju būvniecībai un pārbūvei – no 20% līdz 30%.
Atbalsta intensitāti palielina par 10% atbalsta pretendentiem:

  • kas ražo pārtikas kvalitātes shēmas produktus;
  • kas ražo vismaz piecus pārtikas produktus, kas atbilst ieteicamo pārtikas produktu izvēles kritērijiem (saskaņā ar noteikumu Nr.600 10. pielikumu);
  • uzņēmuma restrukturizācijai, ja to skārušas citu valstu noteiktie importa ierobežojumi (eksports uz konkrēto valsti veidojis vismaz 10 %);
  • kuru projekts tiek īstenots Noteikumu Nr.600 11.2.1. apakšpunktā minētā mērķa sasniegšanai (projekta rezultātā energoefektivitātes rādītājs samazināts vismaz par 20 %).

Esošiem ražotājiem mājas apstākļos:
Iekārtu iegādei un būvju būvniecībai un pārbūvei – 40%.
Esošiem ražotājiem mājas apstākļos ar apgrozījumu līdz EUR 200,000 – 30%.
Maksimālā atbalsta intensitāte apakšpasākumā nepārsniedz 40%.

Attiecināmās izmaksas:

Programmēšanas periodā apakšpasākumā “Atbalsts ieguldījumiem pārstrādē” pamatlīdzekļu iegādei, būvju būvniecībai un pārbūvei vienam atbalsta pretendentam:

  • pārstrādes uzņēmumam, t.sk., kooperatīvai sabiedrībai kopējā attiecināmo izmaksu summa nav lielāka par EUR 3,000,000;
  • ražotājam mājas apstākļos - kopējā attiecināmo izmaksu summa nav lielāka par EUR 100,000;
  • ražotājam mājas apstākļos, ja projekta īstenošanas rezultātā uzņēmums kļūst par augu izcelsmes produktu reģistrētu uzņēmumu vai dzīvnieku izcelsmes produktu atzītu uzņēmumu – kopējā attiecināmo izmaksu summa nav lielāka par EUR 300,000;
  • jauna pārstrādes uzņēmuma izveidošanai – kopējā attiecināmo izmaksu summa nav lielāka par EUR 200,000.

Uz visiem pretendentiem attiecas nosacījums, ka kopējā attiecināmo izmaksu summa nav lielāka par pretendenta neto apgrozījumu no lauksaimniecības produktu pārstrādes un ražošanas pēdējā noslēgtajā gadā pirms projekta iesnieguma iesniegšanas vairāk kā piecas reizes.
Informējam, ka no 01.10.2014. ir stājies spēkā jaunais Būvniecības likums.
Vienā projekta iesniegumā var ietvert apakšpasākuma “Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās” un “Atbalsts ieguldījumiem pārstrādē” vairākas aktivitātes

Projekta īstenošanas termiņi:

  • ja tiek ieguldītas investīcijas ražošanas pamatlīdzekļu iegādei projektu īstenošanas beigu datums ir viens gads no LAD lēmuma pieņemšanas par projekta iesniegumu apstiprināšanu
  • ja tiek veikta būvniecība, pārbūve un iegādāti ražošanas pamatlīdzekļi projektu īstenošanas beigu datums ir divi gadi no LAD lēmuma pieņemšanas par projekta iesnieguma apstiprināšanu.