Latest news from EDO Consult

16.oktobris, 2014

Valsts finansiāli atbalstīs vaislas sivēnmāšu saglabāšanu ganāmpulku ciltskodolā

Valsts atbalsts

Cūkkopība 2014. gadā cietusi lielus finansiālus un dzīvnieku ģenētiskā potenciāla zaudējumus, ko ir izraisījis Latvijā uzliesmojušais Klasiskais un Āfrikas cūku mēris, kā arī Krievijas noteiktais preču importa aizliegums. Ja 2014. gada 1. oktobrī pārraudzības ganāmpulkos kopumā bija 26,291 vaislas sivēnmāte, tad jau 1. novembrī vaislas sivēnmāšu kopējais skaits bija samazinājies līdz 25,574 dzīvniekiem.

Lai nodrošinātu ģenētiski augstvērtīgu dzīvnieku saglabāšanu, to skaita pieaugumu pārraudzības ganāmpulkos un mazinātu Klasiskā un Āfrikas cūku mēra, kā arī Krievijas Federācijas noteiktā preču importa aizlieguma izraisīto finansiālo ietekmi uz cūkkopības saimniecību ekonomiku, valdība otrdien, 25. novembrī, apstiprināja 2014. gada pārejas posma valsts atbalstu 2,500,000 eiro. Tādējādi tiks saglabāts ražošanas apmērs un nodrošināta augstvērtīgu vaislas sivēnmāšu saglabāšana ganāmpulka ciltskodolā.

Ministru kabineta noteikumi „Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 4. februāra noteikumos Nr. 73 “Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība vaislas lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanai ciltsgrāmatā, kā arī to ģenētiskās kvalitātes noteikšanai un produktivitātes datu izvērtēšanai”” stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis”.