JAUNĀKĀS ZIŅAS no EDO Consult

19.februāris, 2015

Lauksaimniekiem papildus piešķir 23 miljonus eiro saimniecību attīstības projektu realizācijai

Projekti un investīcijas
Zemkopības ministrijā nolemts izņēmuma kārtā papildus iedalīt 23 miljonus eiro, lai varētu apstiprināt visus lauksaimnieku sagatavotos atbilstošos projektus Lauku attīstības programmas (LAP) 2014.-2020. atbalsta pasākumam "Ieguldījumi materiālajos aktīvos".

LAP atbalsta pasākuma "Ieguldījumi materiālajos aktīvos" 1. kārtā līdz šim bija paredzēts finansējums 65,9 miljonu eiro apmērā, taču lauksaimnieku sagatavotie projekti šo summu pārsniedza par gandrīz 23 miljoniem eiro, tādējādi no 1504 iesniegtajiem projektiem 369 projekti paliktu "aiz svītras".

Lauksaimnieku aktivitāte bija ļoti liela, un atbalsta pasākums "Ieguldījumi materiālajos aktīvos" ir ļoti svarīgs Latvijas zemniekiem, jo ar tā palīdzību lauksaimnieki īsteno ražošanas ēku būvniecību vai pārbūvi, iegādājas ražošanas iekārtas vai lauksaimniecības tehniku. Ņemot vērā lielo aktivitāti un to, ka atsevišķos reģionos pieteikšanās šai aktivitātei nav bijusi divus gadus, Zemkopības ministrija nolēma papildus šim pasākumam iedalīt 23 miljonus eiro. Tas dos iespēju Lauku atbalsta dienestam izvērtēt un bez kavēšanās apstiprināt visus atbilstošos projektus, lai lauksaimnieki varētu sākt to realizāciju.

LAP 2014.-2020. atbalsta pasākumam "Ieguldījumi materiālajos aktīvos" 1. kārtā pieteikušās daudz mazo saimniecību, kas līdz šim ir saņēmušas atbalsta finansējumu nelielā apjomā vai nav saņēmušas nemaz. Savukārt lielo saimniecību projekti nav sagatavoti par salīdzinoši lielām summām, kas nozīmē, ka lauksaimnieki ļoti izsvērti un pārdomāti piesakās atbalstam, lai turpinātu savu saimniecību attīstību. Plānots, ka nākamās pasākuma "Ieguldījumi materiālajos aktīvos" kārtas tiks izsludinātas divas reizes gadā – pavasarī un rudenī.

Informācijas avots: Zemkopības ministrija.