Mūsu raksti

29.februāris, 2008

IT - atslēga efektivitātes paaugstināšanai

Darbaroku deficīta jautājums pēdējos gados ir viens no aktuālākajiem Latvijas ekonomikā. Un tam ir mums visiem zināms pamats – Latvijas iestāja ES, atverot darba tirgu un tautsaimniecības strauja attīstība. Salīdzinoši īsā laikā Latvijas ekonomika ir nonākusi situācijā, kad par lielu cenu jāpērk darbaspēks, kuru var dabūt, nevis kuru var izvēlēties.

Šajā situācijā esam nonākuši ļoti ātri, liela daļa uzņēmumu nebija tai gatavi, laicīgi neveicot noteiktas investīcijas produktivitātes paaugstināšanā. Līdzīgi ir arī ar citiem ražošanas resursiem –ražošanas izejvielām, transportu, energoresursiem. Tamdēļ ir pēdējais laiks nopietni apsvērt darbaspēka un citu resursu izlietošanas efektivitātes palielināšanas pasākumu ieviešanu uzņēmumos. Uzņēmumu darbības efektivitātes jautājums kļūst vēl aktuālāks strādājot vienotā Eiropas tirgū. Pārtikas rūpniecība līdz šim bija pietiekami konkurētspējīga salīdzinoši zemo darbaspēka un izejvielu izmaksu dēļ. Tomēr tas tā vairs nav un pat neskatoties uz pēdējos gados veiktajām investīcijām ražošanā, caurmērā Latvijas uzņēmumi darbības efektivitātes (apgrozījums uz vienu nodarbināto) ziņā būtiski atpaliek no konkurentiem „vecajās ES dalībvalstīs". Salīdzinot Latvijas gaļas un piena pārstrādes uzņēmumu darbaspēka efektivitāti ar Vācijas, Austrijas un Beļģijas uzņēmumiem, tā atšķiras vairākas reizes.

Kādi ir risinājumi efektivitātes palielināšanā? Pirmajā vietā bija un paliek efektīva uzņēmuma pārvaldība. Tikai tā spēj nodrošināt optimālu lēmumu pieņemšanu, mērķu izvirzīšanu, to sasniegšanas kontroli. Modernas iekārtas un tehnoloģijas šajā gadījumā ir tikai instruments mērķu sasniegšanai un tas, cik efektīvi šis instruments pilda savu funkciju, ir tiešā mērā atkarīgs no uzņēmuma vadītāju spējām optimāli to izmantot.
Uzņēmuma efektīva pārvaldība izvirza augstas prasības pret pieņemamo lēmumu kvalitāti, kas savukārt ir tieši atkarīgs no informācijas kvalitātes. Informācijai jābūt precīzai, aktuālai un maksimāli jāsaskan ar pieņemamā lēmuma būtību. Ņemot vērā lēmumu daudzveidību, informācijai jāaptver visus uzņēmuma darbības virzienus un posmus. Šīs prasības spēj izpildīt tikai modernas un kompleksas informāciju sistēmas, kas ietver sevī programmatūru, tehniku un iekārtas.

Latvijas tirgū uzņēmumiem tiek piedāvāti vairāki informāciju sistēmu risinājumi, kas var būt paredzēti gan vispārējām vajadzībām – grāmatvedības uzskaites veikšanai, gan arī uzņēmuma īpašām vajadzībām, piemēram, receptūru kontroles nodrošināšanai. Ir nepieciešams apzināties, ka katram risinājumam ir savs uzdevums, kuram tas ir radīts, un attiecīgi plānot tā izmantošanu. Piemēram, ja uzņēmums strādā tikai ar grāmatvedības programmu, tā nodrošina likumdošanā noteikto prasību izpildi, bet nav piemērota specifisko uzdevumu pildīšanai, piemēram, produkcijas pašizmaksas aprēķinam katrā ražošanas posmā. Līdz ar to ir nepieciešams iesaistīt papildus cilvēkus un veikt papildus darbības ar datiem, kā rezultātā datu apstrādes ātrums ir lēns un informācija par pašizmaksu līdz vadītājam nonāk novēloti, aptuveni un dažkārt arī nekorekti. Papildinot grāmatvedības programmu ar ERP (uzņēmuma resursu plānošanas) sistēmas elementiem, piemēram, noliktavas uzskaites programmu, ražošanas uzskaites programmu, paātrinās datu apmaiņa, datu uzskaites precizitāte un samazinās datu apstrādē iesaistīto cilvēku skaits.

Šodien informāciju sistēmas ir pietiekami attīstītas, lai cilvēku vietā tās veiktu ne tikai datu uzskaites un analīzes funkcijas, bet arī veiktu, piemēram, darba organizācijas funkcijas. Kā piemēru var minēt CSB-System piedāvātos ERP risinājumus pārtikas pārstrādes uzņēmumiem noliktavu vadībā – sistēma ne tikai uzskaita noliktavas kustību, fiksē statistiku par klientiem un nosūta datus uz grāmatvedību reālā laika režīmā, bet arī veic automātisku maršrutēšanu un organizē noliktavas darbu, kur noliktavas darbiniekam tikai jāizpilda sistēmas norādītās darbības gatavās produkcijas izvietošanai noliktavā un pasūtījuma komplektēšanā.
Svarīgi atzīmēt, ka līdzīgi kā citos segmentos, arī informācijas tehnoloģiju nozarē vērojama specializācija - atšķirīgām nozarēm tiek radīti atšķirīgi informāciju sistēmu risinājumi. Un tas ir tikai loģiski, jo kas der metālapstrādei, neder pārtikas rūpniecībai, līdz ar to grūti runāt par efektivitātes uzlabojumiem. Tāpēc ir ļoti svarīgi pareizi izvēlēties savam uzņēmumam piemērotāko risinājumu, lai tas pilnībā atbilstu uzņēmuma izvirzītajām prasībām, būtu drošs, efektivitāti uzlabojošs, uzticams, ātri un viegli ieviešams.