JAUNĀKĀS ZIŅAS no EDO Consult

06.septembris, 2017

ES fondi Latvijā – Jūsu iespēja saņemt atbalstu sava projekta īstenošanai

ES fondi Latvijā ir viens no atbalsta instrumentiem, ko ikviens Latvijas iedzīvotājs var izmantot, ja ir ideja, kas vienlaikus ar individuālo attīstību var veicināt arī sabiedrības labklājību, ekonomikas izaugsmi un ilgtspējīgu attīstību. Pirmajā brīdī var šķist, ka tas ir sarežģīti un laikietilpīgi, bet patiesībā tā ir lieliska iespēja gūt papildu finansējumu, lai realizētu savu ieceri. Kā to izdarīt? Lasiet un uzziniet mūsu speciālistu sagatavotajā rakstā!

Kāpēc ir izdevīgi izvēlēties struktūrfondu atbalstu?

Bieži vien, lai turētos līdzi konkurentiem un reaģētu uz tirgus pieprasījumu un tā izmaiņām, ideju īstenošanai ar savu iekrāto kapitālu nepietiek. Ilgi gaidot un vilcinoties, var attapties, ka vilciens jau ir aizbraucis, tāpēc bieži gadās situācijas, kad ieguldīt vajag šodien, lai rīt pastāvētu.

Kādus projektus atbalsta Eiropas Savienība? Lūk, daži piemēri:

  • ja Jums ir lauku attīstības ideja, Eiropas fondi lauksaimniekiem var būt lieliska iespēja to īstenot;
  • varbūt esat pārtikas ražotāji, zvejas saimniecības vai zvejas produktu apstrādes uzņēmumi un vēlaties uzlabot sava uzņēmuma darbības efektivitāti, lai palielinātu ražotās produkcijas pievienoto vērtību, atbalsts modernizācijai ir pieejams arī jums; 
  • ja atrodaties lauku teritorijā un veicat ar pārtiku nesaistītu ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, Eiropas fondi Jums palīdzēs attīstīt šo alternatīvo saimniecisko darbību;
  • atsevišķi ir pieejamas arī mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspējas palielināšanas programmas;
  • varbūt ir plāns īstenot tūrisma projektu, kas ietver teritorijas revitalizāciju. Eiropas fondi tūrismam noteikti būtu jāapsver kā viens no finansējuma avotiem;
  • vēlme modernizēt izglītības iestādes sporta infrastruktūru un aprīkojumu. Tad piemēroti būs Eiropas fondi sportam;
  • 2014.–2020. gada plānošanas periodā izaugsmei un nodarbinātībai ir atvēlēta svarīga loma, tāpēc ES fondi izglītībai varētu būt veiksmīga izvēle izglītības vai pētniecības jomas, kā arī prasmju uzlabošanas projektu finansēšanai.

Eiropas Savienība ir izvirzījusi vairākus prioritāros atbalsta virzienus. Pirms izvēlaties piesaistīt ES fondu finansējumu, mēs iesakām pārliecināties, vai atbilstat kādai no finansējuma saņēmēju kategorijai!

2014.–2020. gada plānošanas periodā arī biznesa uzsācējiem un mikro, mazajiem un vidējiem komersantiem ir pieejamas vairākas īpašas atbalsta iespējas, piemēram:

  • aizdevumu garantijas;
  • mikrokreditēšana;
  • mezanīna aizdevumi;
  • biznesa enģeļu ko-investīciju fonds.

Šāds Eiropas atbalsts var būt nozīmīgs gadījumā, ja pieejamais nodrošinājums nav pietiekams kredītresursu piesaistei vajadzīgajā apjomā vai arī darījums ir augsta riska.

Tie uzņēmēji, kas izmantojuši Eiropas Savienības līdzfinansējumu jau iepriekš, zina, ka pagājušajā plānošanas periodā līdzfinansējuma likmes varēja būt no 25 % līdz pat 90 % no projekta summas. Tagadējā periodā likmes ir samazinātas un ir palielinājusies projektu uzraudzība un kontrole. Uzņēmējiem varētu rasties jautājums, vai šajā plānošanas periodā ir izdevīgi izmantot atbalstu?

Iepriekš augstākas likmes bija pagaidu ārkārtas pasākums – lai sekmētu atkopšanos no finanšu krīzes.

Lai arī noteikumi ir mazliet mainījušies, līdzfinansējuma pamatieguvumi ir palikuši nemainīgi:

  • ES fondi Latvijā un to atbalsts ir nozīmīgs instruments uzņēmuma attīstībā;
  • kombinējot struktūrfondu līdzekļus un aizdevumus, ir iespēja īstenot savu ieceri ar mazāku kredītresursu vai privāto līdzekļu ieguldīšanu;
  • ar Eiropas fondu finansējumu Jūs varat panākt izdevīgākus aizdevuma līguma nosacījumus un zemāku ikmēneša maksājumu apjomu;
  • Eiropas fondi nodrošina straujākas izaugsmes iespējas;
  • līdz ar savas idejas īstenošanu, Jūs varat dot artavu sabiedrības labklājības, ilgtspējīgas attīstības un reģiona konkurētspējas veicināšanā, kā arī ekonomikas izaugsmē kopumā.

Projektu stingrāka uzraudzība var kalpot kā stimuls pašam projekta īstenotājam pieturēties pie sava plāna un sasniegt izvirzītos mērķus. Mēs, “Edo Consult” komanda, aicinām izvērtēt savu ieceri un izmantot ES fondu sniegtās atbalsta iespējas, lai augtu un attīstītos!